Back icon

Zelo čist amfetamin v Ljubljani

Opozorilo

Vzorec, ki vsebuje visoko vsebnost aktivne snovi, ki znatno odstopa od povprečja na Slovenskem trgu.

Aktivne snovi

Amfetamin (92 %)

Dodaten opis

V Ljubljani je bil zaznan vzorec amfetamina z vsebnostjo 92 %. V vzorcih, ki se sicer pojavljajo v Sloveniji je povprečna vsebnost amfetamina med 20 in 30%. Vsebnost amfetamina 92 % zato predstavlja večje tveganje za predoziranje in zaplete, kot sta vročinski udar in amfetaminska psihoza, ki je pogosto povezana z dolgotrajno nespečnostjo.

Uporabnikom se zato priporoča previdnost pri uporabi ter upoštevanje načel zmanjševanja škode.

Znaki predoziranja: tresenje, zmedenost, slabost, zvišana telesna temperatura, krči in zvišan krvni tlak. Predoziranje se lahko konča tudi s smrtjo. Do amfetaminske psihoze pride predvsem pri dolgotrajni in prekomerni uporabi, znaki pa so paranoja, tesnobnost, halucinacije in iluzije.

Datum testa

18.10.2024

Zmanjševanje tveganj

Če se odločiš za uporabo amfetamina, upoštevaj smernice zmanjševanja škode: 

  • Pred zaužitjem substanco testiraj. Amfetamin je zelo namešana substanca, običajno s kofeinom ali kreatinom. Zaradi tega močno niha tudi čistost, kar lahko pomeni, da lahko neveda zaužije večjo količino, kot si načrtoval_a, s čimer se poveč tveganje za predoziranje. Več o testiranju substanc si lahko prebereš tukaj.
  • Naredi alergijski test (če nimaš možnosti lab. tesitranja): pred vsakim novim nakupom zaužij manjšo količino droge, če so učinki drugačni od pričakovanih, ali močnejši kot bi pričakoval za tak odmerek, droge ne zaužij oz. prilagodi dozo.
  • Zmeraj uporabljaj svoj pribor. Z deljenjem pribora lahko pride do prenosa nalezljivih bolezni, kot je hepatitis C. Ob redni uporabi postane nosna sluznica tanjša in hitreje zakrvavi. Ta kri lahko ostane na priboru za snifanje in, če je okužena, lahko pride do prenosa virusa na naslednjo osebo, ki bo snifala s tem priborom.
  • Načrtuj uporabo. Učinki amfetamina trajajo dolgo, zato premisli o pravočasnem prenehanju uporabe in se tako izogni neprijetni nespečnosti.
  • Ne uporabljaj preveč in prepogosto. Redna uporaba amfetamin lahko vodi k nastanku hujših zdravstvenih in psihičnih težav ter močne psihične zasvojenosti. Če opaziš, da imaš težave z zmanjšanjem ali prenehanjem uporabe, lahko poiščeš pomoč v naši svetovalnici. Več informacij lahko najdeš tukaj.

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.